Πολεοδομική Πολιτική – Οικιστικά – Περιβάλλον

Το Ηράκλειο, στην μακρόχρονη ιστορία του, υπήρξε μια πόλη με αξιόλογα ανθρώπινα και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Η βίαιη ανάπτυξη του τα τελευταία 50 χρόνια προέκυψε από τις ανάγκες σε κατοικία, για τη στέγαση αγροτικών κυρίως πληθυσμών που μετακινηθήκαν εγκαταλείποντας την ενδοχώρα κι επένδυσαν σε στέγη. Αποτύπωμα αυτού του τρόπου ανάπτυξης είναι ότι η σημερινή πόλη ακολούθησε το σχέδιο του ’36 χωρίς αρχές, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με υπερεκμετάλλευση της αστικής γης, με αποδόμηση της ιστορικής συνεχείας, και της πολεοδομικής συνοχής της πόλης.

Οι ευθύνες γι΄ αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι μεγάλες και βαρύνουν κυρίως τις δημοτικές αρχές μέχρι και σήμερα. Ακόμη δεν θέλουν να δουν τα αδιέξοδα. Άφησαν την πόλη να αναπτύσσεται άναρχα, παρά το ότι έγκαιρα προβλέφθηκε από ειδικούς η πληθυσμιακή της έκρηξη. Οι επεκτάσεις που ήρθαν αργότερα σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν πάνω σε αυθαίρετα «πολεοδομημένη» γη και κυρίως χωρίς να εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος δημόσιος χώρος. Έτσι η πόλη είναι σήμερα διαμορφωμένη χωρίς αρχές, βασισμένη στην αυθαίρετη δόμηση και στην τσιμεντοποίηση. Πόλη που έχασε τον ιστορικό της χαρακτήρα και χρήζει άμεσων επεμβάσεων σε μια άλλη λογική.

Εμείς:

• Με νέες κατευθύνσεις στο ρυθμιστικό σχέδιο στοχεύουμε στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος Ηρακλείου. Αποκαθιστούμε την ενιαία αστική του οργάνωση. Αναβιώνουμε την παραγωγική του δυναμική σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αναδιοργανώνουμε τις σχέσεις ιστορικού κέντρου με τους παραγωγικούς οικισμούς, στην περιμετρική του ζώνη. Ενισχύουμε το ρόλο της πόλης , ως κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.

• Αναδιαρθρώνουμε, κινητοποιούμε και συντονίζουμε τις δημοτικές, περιφερειακές και κεντρικές υπηρεσίες, για την οριστικοποίηση πολεοδομικών σχεδίων και πράξεων εφαρμογής που κρατούν σε ομηρία χιλιάδες δημότες.

• Ξεμπλοκάρουμε από την μακρόχρονη διαδικασία εγκατάλειψης τις Αναπλάσεις στην Παλιά Πόλη της Αγ. Τριάδας, των περιοχών Πολιτιστικού Κέντρου και της οδού Πεδιάδος. Αναμορφώνουμε με αναπλάσεις τις νεότερες εντάξεις περιοχών αυθαιρέτων και οικισμών, για εξασφάλιση δημόσιων χώρων και κοινωνικών υποδομών.

• Αναδιαρθρώνουμε το παραγωγικό μοντέλο του Δήμου, με έμφαση στην απασχόληση του ανθρώπινου και ιδιαίτερα του νέου επιστημονικού δυναμικού. Αξιοποιούμε υπάρχουσες ζώνες ειδικών χρήσεων και θεσμοθετούμε νέα ΒΙΠΕ, προωθώντας στην παραγωγή, όπως και στον τομέα του τουρισμού, ένα πιο δυναμικό και ανταγωνιστικό ρόλο.

• Συνιστούμε τον Οργανισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης και Λειτουργίας του ευρύτερου Π.Σ.Η από τον Καρτερό Ποταμό ως τον Αλμυρό. Θα συντονίζει δράσεις Εθνικού και Περιφερειακού επιπέδου στις μεταφορές, την υγεία, την ανώτατη, εκπαίδευση και έρευνα, στον πολιτισμό και τον τουρισμό. Θα συντονίζει παρεμβάσεις στις υποδομές που σήμερα γίνονται σπάταλα και σκόρπια. Αλλά και για την αναβάθμιση του πολιτισμού της καθημερινότητάς μας.

• Επεκτείνουμε τη μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από τον Καρτερό μέχρι τον Αλμυρό, με ανάδειξη της τεχνικής και πολιτιστικής υποδομής του, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Παραδίδουμε τους ελεύθερους χώρους στους δημότες με έμφαση στην «Πλαζ Καρτερού» που σήμερα κινδυνεύει με ιδιωτικοποίηση.

• Θεωρούμε θεμελιώδες πρόταγμα μας τη σωστή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος για τις ανάγκες του δημότη. Προτάσσουμε για Περιβαλλοντική προστασία ως οικοσύστημα, και ως τελευταίο καταφύγιο της βιοποικιλότητας την: Ανάκτηση και αξιοποίηση της «Εκβολής του Καρτερού» (ΕΚΒΥ με κωδικό GR431393000 και ονομασία “Εκβολή Καρτερού”).

• Προτάσσουμε ως εθνική σπουδαιότητα (σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ), τα έργα οργάνωσης του Αρχαιολογικού Πάρκου Κνωσού μέχρι τις επιλεγμένες εγκαταστάσεις του Μινωικού Ανακτόρου. Την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου Ηρακλείου. Τη παραχώρηση χρήσης των τειχών και των τάφρων με προϋπόθεση, μελέτες οριστικών χρήσεων και εφαρμογής εγκεκριμένες, από την επιστημονική επιτροπή της Προγραμματικής Σύμβασης.

• Αναδείχνουμε την πολυ-πολιτισμικότητα του Ιστορικού Κέντρου με επανενσωμάτωση της Καθολικής, της Αρμένικης και των μνημείων της Εβραϊκής γειτονιάς.

• Στις προθέσεις μας είναι η σταδιακή αποκατάσταση των ναών της ενετικής περιόδου προκειμένου να λειτουργήσουν ως εκθεσιακοί και συνεδριακοί χώροι.

• Προτεραιότητα δίνουμε στην κήρυξή του «Ηρώου» ως διατηρητέου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Ενοποιούμε Αρχαιολογικές δομές, όπως το Παλιόκαστρο και τη Φορτέτσα, το Βυζαντινό Κάστρο του Προφήτη Ηλία και το Μινωικό συγκρότημα στις Αρχάνες. Ανάδειξη ως μνημείου Εθνικής Αντίστασης του «Σπηλαίου του Χαμαμουτζή» στον Άγιο Σύλλα.

• Ενθαρρύνουμε κι ενισχύουμε μορφές συλλογικής και ατομικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Διεκδικούμε την αξιοποίηση του δημόσιου κτιριακού αποθέματος για δημιουργία χώρων στέγασης δραστηριοτήτων πολιτισμού των δημοτών (στρατώνες, κτίρια τροχαίας – αστυνομίας, Νεώρια κ.α), με αντίστοιχες δομές και στις συνοικίες.

• Αγωνιζόμαστε για μια πόλη δημοκρατική, συμμετοχική με έμφαση στην ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου. Διευρύνουμε τη Δημοκρατία σ’ όλο τον Δήμο, μέσω δημιουργίας λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων σε κρίσιμα ζητήματα, με λειτουργία επιτροπών και συμβουλίων Δ. Δ

• Δημιουργούμε γρήγορες, ευέλικτες και επαρκείς υπηρεσίες με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. Εξαλείφουμε σταδιακά αλλά αποφασιστικά τη γραφειοκρατία στις δημοτικές υπηρεσίες, με ενοποίηση των υπηρεσιακών αρχείων. Με ηλεκτρονική διαδικτυακή διασύνδεση όλων των Δ. Διαμερισμάτων.

• Υλοποιούμε ύστερα από απραξία δεκαετιών την μεταφορά των υπηρεσιών επιπέδου πόλης στο Ανατολικό Διοικητικό Κέντρο, επισπεύδοντας την εγκατάσταση των Δικαστηρίων.

• Υιοθετούμε την πρόταση του ρυθμιστικού, για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου και για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και της ορθής εκμετάλλευσης των ΑΠΕ.

• Υποστηρίζουμε τη σκοπιμότητα ίδρυσης «Κέντρου Διαμεσολάβησης» ως βοήθεια στις επιχειρήσεις, για την ανάλυση των προβλημάτων στην παραγωγική τους διαδικασία και η οργάνωση consortium από στελέχη των Ιδρυμάτων της Κρήτης με αντικείμενο εξεύρεση καινοτομικών λύσεων. Μπορούν να παράγουν καινοτομία προσαρμοσμένη στις τοπικές ανάγκες και αφού εφαρμοστούν στην τοπική παραγωγή, θα βρουν έδαφος και σε άλλα συστήματα παραγωγής με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα (οικονομικά και τεχνολογικά).

Αυτές είναι οι βασικές παράμετροι, που συνθέτουν το όραμα μας για την πόλη, γιατί θέλουμε:

• Οι πολίτες να διαβιώνουν, με όρους προσωπικής αξιοπρέπειας στην στέγαση, στην εργασία, στην παιδεία, στην περίθαλψη, στην αναψυχή.
• Να απολαμβάνουν την φύση, την τέχνη και τον πολιτισμό.
• Να συναντιούνται με τους συμπολίτες, σε κοινές δράσεις και δημόσια συναναστροφή.